پرسونای مخاطبان چیست و چگونه باید آن را مشخص کرد؟
اولین دغدغه تمام بازاریابها و مشاوران رسانه های اجتماعی افزایش تعداد فالورهایشان است. پیش از این بارها در جمع این افراد قرار گرفتم و سوال مشترک همه آنها این بود:” چگونه تعداد دنبال کننده های خود را افزایش دهم و رسانه خود را بزرگتر کنم؟”
برای اینکار باید اطلاعات بسیار مهمی داشته باشید و برای جمع آوری این اطلاعات نیاز به تحقیقات بسیاری دارید.
اولین موضوعی که باید برای خود مشخص کنید مخاطبین هدفتان هستند. باید پرسونای آنها را با جزئیات بدانید. در چه رنج سنی هستند؟ به چه مواردی علاقه دارند؟ جنسیتشان چیست؟ باید به سوالاتی از این دست کاملا پاسخ دهید.
شناخت مخاطبان
می دانم که زیاد از تشبیه های آنالوژیکی استفاده می کنم اما این بهترین روش برای رساند مفهوم است. بیشتر بازاریابهای اینترنتی فقط روش خودشان را می شناسند و فقط بر اساس آن فعالیت می کنند. این کارمثل این می ماند که (دور از جان 🙂 ) سگی دم خودش رو دنبال کند. او وقت و انرژی بسیار زیادی را تلف می کند تا به هیچ برسد.
خیلی از این زمان و انرژی بیهوده می تواند صرفه جویی شود اگر و فقط اگر بر اساس هدف واضح و مشخصی شروع کنید. این هدف در وهله اول مربوط به کسانی است که می خواهید به سمت خود جذب کنید. تمام تلاش ما باید صرف جذب افراد درست (و نه هر کس) به پیج اینستاگراممان است.
به عبارت دیگر باید مخاطبان اصلی خودتان را بشناسید و روی آنها تمرکز کنید. تنها زمانی که ذهنیت واضحی از این داشته باشید که به دنبال چه کسانی هستید،می توانید وارد مرحله دوم شوید. مرحله دوم تولید و انتشار محتوا و تبلیغات و سایر فعالیتها در رسانه های اجتماعی مختلف خواهد بود.
پرسونا چیست؟
به نظر شما چرا همه محتوایی که در اینستاگرام تولید می شوند مورد پسند عموم مردم قرار نمی گیرند؟
کیفیت یک شاخص بارز در گرفتن بازخورد بیشتر است. اما موضوع دومی هم وجود دارد که نقش کلیدی در موفقیت یک محتوا ایفا می کند و آن پرسونای مخاطب هدف است.
پیش از اینکه بیشتر در مورد پرسونا حرف بزنیم به شما یادآوری می کنم که مخاطب هدف شما، خودتان نیستید. با این اوصاف او لزوما دیدگاه و سلایق مشابهی با شما ندارد. بنابراین اگر در تولید محتوایتان فقط ترجیحات خودتان را در نظر بگیرید به احتمال زیاد نتیجه مورد نظرتان را دریافت نمی کنید.
پرسونا، شخصیتی فرضی است که نگرش، سلیقه، خواسته، سبک زندگی، سطح مالی و رفتاری شبیه به تعداد زیادی از افرادی که شما می خواهید رضایتشان را جلب کنید، دارد. اگر به وضوح بدانید که محتوا را برای چه کسی تولید می کنید و قرار است با چه کسانی صحبت کنید، همه چیز تغییر می کند.
به این مثال توجه کنید:
می خواهیم برای برندسازی و جذب مشتری رستوران یک پیج اینستاگرام راه اندازی کنیم. برای تولید محتوا دو گزینه پیش رو داریم:
1- در محتوای پیج از غذاهای لذیذی که همه دوست دارند حرف بزنیم.
2-غذاهای ما سالم و رژیمی هستند پس محتوا را برای افرادی که کمی اضافه وزن دارند و به دنبال غذای رژیمی وکاهش وزن هستند، تولید می کنیم.
به نظر شما کدام یک واضح تر است؟
لزومی ندارد که تمام مخاطبان شما دقیقا مشابه بوم پرسونایی که ترسیم کرده اید، باشند اما در واقع اعتبار پرسونا به این است که سطح بیشتری از مخاطبان را شامل شود. به عبارت دیگر هر چه ویژگی های اصلی پرسونایی که در نظر می گیرید با تعداد بیشتری از مخاطبانتان شباهت داشته باشد تولید محتوای موفق تری خواهید داشت. اگر مخاطبین شما شامل گروه های مختلفی هستند باید پرسوناهای متفاوتی برایشان در نظر بگیرید.
برای بوم پرسونا چه اطلاعاتی باید جمع آوری کنید؟
هر پرسونا معرف یک گروه خاص از مخاطبین شما است و باید مانند یک شخصیت واقعی (مثلا یک دوست) در نظر گرفته شود. این شخصیت باید نام و عکس داشته باشد تا بهتر بتوانید با او ارتباط برقرار کنید. بسته به نوع کسب و کارتان باید جواب هر سوالی که به نظر شما می تواند در تصمیم گیری او موثر باشد بدانید و در بوم پرسونا بیاورید. این سوالات می تواند شامل موارد زیر باشد:
ویژگی های شخصی و شخصیتی
- ورزشکار است یا نه؟
- سطح تحصیلات او چقدر است؟
- چند سالش است؟
- شاغل است یا بیکار؟ اگر شاغل است درآمدش چقدر است؟ آیا به دنبال تغییر شغلش یا دست و پا کردن شغل دوم است؟
- متاهل است یا مجرد؟
- اولویت های زندگی او چیست؟
- سرگرمی های او چه مواردی هستند؟
الگوهای رفتاری
- دیدن عکس را دوست دارد یا فیلم و یا ترجیح می دهد متن بخواند؟
- کدام رسانه ها را معتبرتر می داند؟
- آیا اینترنتی خرید می کند؟
- چقدر زمان در فضای مجازی می گذراند؟
- اگر بخواهد وارد سایت شود بیشتر از کامپیوتر استفاده می کند یا موبایل؟
- محتوای آموزشی را ترجیح می دهد یا محتوای سرگرم کننده را؟
- سفر را دوست دارد یا ترجیح می دهد تعطیلات را در منزل استراحت کند؟
این سوالات همینطور می توانند ادامه پیدا کنند. هر قدر سوالات بهتر بپرسید و تصویر واضح تری از مخاطب داشته باشید، کارتان در ادامه راه ساده تر خواهد بود.
چگونه این اطلاعات را بدست آوریم؟
برای این کار 3 راه حل دارید:
- مصاحبه با مشتریان. می توانید بعد از فروش محصول یا خدماتتان از او سوالاتی را که به پاسخشان نیاز دارید بپرسید.
- می توانید با نظر سنجی های مقطعی در سایت و یا استوری هایتان کم کم اطلاعاتی راجع به عموم مخاطبانتان بدست آورید.
- بررسی رفتار و نظرات مخاطبانِ رقبایتان. در مورد این گزینه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
نمونه پرسونا
بهنام حسینی مدیر فروش یک شرکت کوچک در زمینه فروش درب و سیستم ضد سرقت در تهران است.
او 32 سال سن دارد. ورزش بدنسازی را دوست دارد و حداقل هفته ای 4 بار باشگاه می رود. غذای خانگی را ترجیح می دهد و تا حد امکان از فست فود استفاده نمی کند و سلامتیش اهمیت ویژه ای برایش دارد.
اولویت اصلی او در زندگی خانواده اش هستند و هر کاری بتواند برای زندگی بهتر آنها انجام می دهد. ازدواج کرده و یک پسر 6 ساله دارد. (محصولات مربوط به کودکان یا هرچه به بهبود وضعیت خانواده کمک کند،می تواند برای او جذاب باشد.)
قصد دارد به زودی از شغل خود استعفا دهد و خودش شرکتی را راه اندازی نماید. (بنابراین ارائه دادن راه کارهایی برای راه اندازی و توسعه شرکت برای او جذاب است.)
به آموزش و یادگیری علاقه زیادی دارد و محتوای آموزشی در زمینه توسعه فردی، فروش و کسب و کار برایش جذاب است.
برای دیدن سایت های مختلف ترجیح می دهد از لپ تاپش استفاده کند. روزانه بطور متوسط یک ساعت در اینستاگرام وقت می گذراند و زیاد از تلگرام استفاده نمی کند.
چگونه مخاطبان هدف را در اینستاگرام پیدا کنیم؟
صرف نظر از اینکه چقدر نشان دادن خودتان در رسانه های اجتماعی با توجه به حوزه کارتان دشوار باشد، همیشه افرادی در این رسانه ها وجود دارند که در مورد موضوع مرتبط با فعالیت شما حرف می زنند و به آن علاقه نشان می دهند. و این واقعا فوق العاده است.
وظیفه شما به عنوان یک بازاریاب پیدا کردن این مخاطبان در رسانههای اجتماعی و پلتفرم مورد نظرتان است. اما متاسفانه خیلی از بازاریاب های سوشال مدیا اصلا خودشان را به زحمت نمی اندازند و به جای پیدا کردن مخاطبان هدف، وارد اینستاگرام می شوند و سعی می کنند که فقط فالور بیشتری برای پیج به دست بیاورند. یادتان باشد اگر این فالورها به موضوع شما علاقه ای نداشته باشند و دنبال کننده فعالی برای پیج شما نباشند، بر خلاف تصور عموم می توانند برای صفحه اینستاگرامتان به نقطه ضعفی تبدیل شوند.
سوشال مدیا یک بازی است و اولین کاری که برای برنده شدن در این بازی باید انجام دهید این است مخاطبان خود را بشناسید. همه چیز باید برایتان روشن باشد اما این موضوع همیشه ساده نیست.
گاهی وسوسه می شوید با استفاده از روشهای تئوری که فقط برای مقاله دادن بکار می آیند، حدس بزنید این مخاطبین هدف چه کسانی هستند. اما متاسفانه این حدسیات و تحقیقات بیشتر اوقات جواب نمی دهند. هر قدر که تیرهای شانسی بیشتری را رو به تاریکی بیندازید و حدس های واهی و پوچ بزنید، پول و زمان بیشتری را تلف می کنید.
خبر خوب این است که یک راه میانبر وجود دارد!
رقبای خود را در اینستاگرام و سایررسانه های اجتماعی پیدا کنید
رقبای خود را پیدا کنید. صرف نظر از اینکه موضوع فعالیت شما چقدر ناشناخته و عجیب غریب باشد، حتما حداقل یک رقیب برای شما وجود دارد. او را پیدا کنید و اجازه بدهید که آنها مخاطبین هدف شما را پیدا کنند. چرا که آنها قبل از شما شروع کرده اند و مخاطبان هدفتان را قبل از شما پیدا کرده و با آنها ارتباط برقرار نموده اند. رقبای خود را در اینستاگرام پیدا کنید و پروفایشان را چک کنید.
مهندسی معکوس! چه کسانی رقبایتان را فالو کرده اند و هدف این رقبا چه کسانی هستند؟ این سرنخ ها می توانند به شما پله اول برای شروع را نشان بدهند. به این ترتیب از تاریکی بیرون می آیید. دیگر سردرگم نیستید. اطلاعات ثابت شده ای دارید که میتوانید مورد استفاده قرار دهید.
هر قدر موضوعی که میخواهید روی آن کار کنید وسیع تر باشه باید به ابعاد بیشتری توجه کنید. بنابراین بهتر است موضوع مورد نظرتان را به قسمت های کوچکتر و متمرکزتر تقسیم کنید. باید به وضوح بدانید این موضوع چیست و از چه بخشها و زیر موضوع هایی تشکیل شده است. بدانید که مخاطب هدف هر قسمت چه کسانی هستند و دوباره با مهندسی معکوس روی رقبا، کار را پیش ببرید و اطلاعات جمع آوری کنید.
مغزمتفکر باشید و بدرخشید…
___________________________________________________________________________________________________________________
روند مطالعه دوره نقشه گنج اینستاگرام:
- چگونه در اینستاگرام برنده باشیم؟
- 6 دلیل برای جدی گرفتن سوشال مدیا مارکتینگ
- 8 گام اساسی برای رسیدن به گنج در اینستاگرام
- از اشتباهات خطرناک در اینستاگرام دور شوید
- بوم پرسونا و شناخت مخاطبان هدف
- تکنیک ها، الگوریتم و امنیت در اینستاگرام
- مهندسی معکوس روی محتوای رقبا
- محتوا درمانی در اینستاگرام
- گسترش راه های ارتباطی با مخاطبان در دنیای آنلاین
- تبلیغات در اینستاگرام
- افزایش نرخ تبدیل فالور به مشتری